Niet jeuken waar het schart

OK. Buikriem kort aangehaald? Klaar voor Ciovacco?

Euh … wie?

Precies. Lopen jou als belegger vandaag de beurskoersen langs je benen de broek uit, dan is het tijd voor je baxtertje Ciovacco. Zeker nu iedereen en zijn dove moedertje vandaag weeral die gratuite toogpraat moet aanhoren: Jaja, de beurs zakt, maar morgen gaat ze weer omhoog. Ja, ik beken, ook Ciovacco draagt die boerenwijsheid in de frontale kwab gebrand. Maar bij hem ruik je minder Kopen, die handel!.

Integendeel. Als Chris Ciovacco twittert, dan smaakt dat veeleer naar het glas halfvol. En naar met twee woorden spreken: bull – bear. Of bear – bull, naargelang de waan van de dag. En kalmte, kalmte, die redt ook. Geduld en troost als buzzwords in de beursrangen. Van tussen de tanden van een ander klinkt dat direct als tang op het varken. Bij de Chris niet, die spreekt altijd nasaal unplugged. Gaat nooit in kramp. Zalft waar het niet slaat. De ideale schoonzoon voor al wie aandelen grensoverschrijdend vindt.

En luis in de pels van de doemdenkers.

Niet panikeren, herhaalt hij, haal er gewoon dag per dag de kam door. Of vrij vertaald: kijk naar de beurs zoals naar je schoonmoeder. Gedoog met een scheef oog, onderga als een geslagen hond, maar slaap wel met je lodderogen 360 graden open.

En, inderdaad, wakkere Chris krijgt de voorbije veertien dagen ronduit gelijk. Want de beurzen rechten de rug, de permabears zweten hun shortposities uit. Gloeiend erbij.

De hete patat, iemand?

Neenee, Ciovacco serveert geen opgewarmde kost. Onze Chris stampt eigenhandig antieke grafieken van stal. Uit de twintigste eeuw, toen het leven nog analoog afstierf. En meneer ademt ambacht. Hij neemt jou mee op avontuur door lalakoersenland. En storytellen, man, dat die man kan. Over hoe de appelflauwte van eind vorig jaar niet per se een berenmarkt hoeft te zijn. Integendeel. Het komt allemaal wel goed. Ooit. Kijk eens naar die grafiek hier. Anno 1957. Neem daar eens een voorbeeld aan!

Vlees noch vis, zeg je? Ach ja, go with the flow van mister Ciovacco.

Tot deze week … de Chris zijn kar lijkt te keren …

In deze video serveert Ciovacco op serene wijze éénentwintig-vergelijkende-marktmodellen-sinds-1950. Jaja, tank je lede ogen hier maar eens goed vol (vooral vanaf minuut 30, en de speciallekes vanaf minuut 36). Mijn collectief geheugen wist alvast even niet wat het zag.

Onze Chris ziet op 17 januari 2019 immers het 100-daags gemiddelde van de S&P500 neerwaarts het 200-daags gemiddelde kruisen. Een bearish cross, zou Pontius Pilatus zeggen.

Nu, Ciovacco herkennen we aan zijn meestal mild optimistische toon. Zo kruidt hij zijn analyses en visies altijd met een TBD (to be determined). Wat beursanalistentaaltje is voor “ik weet het eigenlijk niet zo goed”. In de video hierboven houdt Ciovacco ook nog die optimistische slag om de arm, maar de tone-of-voice verraadt twee tegenwinden. Zijn ‘mildly bullish’ luidt: de S&P500 hertest de komende weken of maanden haar ‘december low’ (pakweg 2300 punten, dus goed 10% lager dan vandaag), maar stampt daarmee de grond aan voor een ongegeneerde voortzetting van de stierenmarkt. Double bottom & back up & above! Ofwel, aldus Ciovacco, komt er niet meteen een retest van die december low. En dan vreest ie voor een oktober-2001-scenario. De beurzen bleven toen enige tijd aanmodderen en zakten uiteindelijk dan toch als een pudding ineen. Berenmarkt, punt.

Chickens coming home to roost?

Of is het Ciovacco die de beurzen boost?

Tja, toegegeven, tovenaars bestaan niet. Centrale bankiers helaas wel. De ‘balance sheet’ van de centrale banken wereldwijd laat zien dat alvast de Chinese centrale bank de jongste weken kwistig met huisbereide renminbi’s strooide. En allicht (lees: feitelijk) deden de ECB en de Fed annex Treasury uit slaafse solidariteit mee. Waarna al dat gratis geld het moest ontgelden en redelijk loops de beursladders werd opgejaagd.

Misschien zit het antwoord onnozelweg in Ciovacco’s grafiekjes verstopt. Kan het zijn dat centrale bankiers Ciovacco volgen op Twitter? En was het begin januari meer van: oei, als wij niet dringend geld bijdrukken, dan kloppen de Chris z’n grafieken niet meer. Snel, de printer!

Wie zal het zeggen?

(Alvast tante Mauricette niet, want die is vorige week gestorven. Voor haar geen grafieken van Ciovacco meer. Zo zie je maar, het leven is hier, de dood is daar.)

De titel boven deze post had dus kunnen geweest zijn: Voordeel van de twijfel.

Maar die van dat scharten bekt profijtig dubieuzer.

Een disruptieve post over de beurs, hoelang is dat niet geleden, hé?

Even in het haar scharten.

Kwestie van geen jeuk te krijgen.

*

Chris Ciovacco volg je hier op Twitter.

*

Disclaimer

Deze post is, zoals altijd, géén beleggingsadvies. En al zeker geen aanbeveling om aandelen te kopen of te verkopen. Lees mijn disclaimer, maak je huiswerk en raadpleeg je persoonlijke beleggingsadviseur. Of om Ciovacco vrij te vertalen: this is not a prediction, just an observation …

*

Bronnen/credits:

https://twitter.com/CiovaccoCapital

https://www.ccmmarketmodel.com/short-takes/2019/1/24/what-are-the-odds-of-a-v-bottom-in-stocks

Geplaatst in Blog en getagd met , , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *