To Hussman or not to Hussman

De zwerm financieel-economische analisten in mijn blogwachtkamer zwelt dagelijks aan, dus, van wal gestoken! Starten doen we met John Hussman. Kort: van vele aandelenmarkten thuis, kritische analyses &  onderbouwde inzichten, niet te negeren trackrecord.

Zo voorspelt Hussman op 7 maart 2000 dat de technologiebeurs Nasdaq100 83% kan crashen. In de beruchte dotcomcrash van 2000 tot 2002  verliest de Nasdaq uiteindelijk, je raadt het nooit, … 83% …! (Het volledige verhaal lees je op https://www.hussmanfunds.com/comment/observations/obs180115/)(*).

Op 2 april 2007, in toen nog onverdachte tijden, stelt Hussman dat de historische norm voor de S&P500 40% lager hoort te liggen dan de toenmalige stand (bronartikel/credits: https://www.hussmanfunds.com/wmc/wmc070402.htm). In de meteen daaropvolgende krediet(lees:banken)crisis zakt de S&P500 … 55% …

En vandaag?

Op 21 september 2018 zet de S&P500 zijn voorlopig hoogste (intraday!) top (ATH, all time high) neer op 2.940 punten. Een paar maand voordien, in juli 2018, haalt Hussman in zijn market comment Mind the Trap Door (bronartikel/credits: https://www.hussmanfunds.com/comment/mc180627/) weer eens de hakbijl boven en voorziet hij een koersval van pakweg 65%, gespreid over enkele eindecyclusjaren.

Van de meer dan 2900 punten eind september 2018 zakt de S&P500 alvast weg tot zo’n 2350 punten op Kerstdag 2018. Daags na Kerstdag waarschuwt Hussman in zijn ‘interim comment’ The Fast and the Furious (https://www.hussmanfunds.com/comment/observations/obs181226/) voor een verdere normalisering die de S&P500 aan het eind van deze berenmarkt-cyclus (volgens hem) naar pakweg 1400 punten kan brengen. En mogelijks zelfs naar 1192 punten. Ruim een halvering vanaf de huidige S&P500-stand van grofweg 2600 punten dus.

Een gewaarschuwd belegger …

Caveat!

Al verdient dit meteen ook tegengewicht. Caveat (= opgelet!) dus: Hussman slaat al een paar jaar de crash-trom en wie daar te vroeg geloof aan hechtte, miste minstens de lucratieve haussebeweging sinds Trumps verkiezing.

Bezint dus nog eens vóór ge die shorts aantrekt … Voor hetzelfde geld is het dit keer géén derde keer (weer) goeie keer en draait de beurs alsnog bij en slaat ze opnieuw de weg in naar boven. Who knows!

John Hussman volg je op www.hussmanfunds.com/content/comment/ (je kan je ook gratis op zijn nieuwsbrief abonneren) en anders sporadisch op Twitter (https://twitter.com/hussmanjp).

Morgen of zo

In een volgende blog lijst ik nog tal van andere pessimisten én optimisten op, zowel bears als bulls dus.

 

En zoals steeds: lees mijn disclaimer! Dit is géén beleggingsadvies!, enkel de weergave van de mening van een derde.

(*) omwille van auteursrechten/copyright kan ik uit Hussmans teksten niet citeren, dus vermeld ik telkens de https-brontekst

Geplaatst in Blog en getagd met , , , , , , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *